top of page

#2 IZVĒLE.

Dodoties tālāk atvērtajā un brīvajā online treniņa piedzīvojumā #piesevis, aicinu pavērot, kāds ir Tavs šī brīža enerģijas līmenis. Viens no pašsajūtas ietekmējošiem faktoriem ir iekšējā brīvība un iekšējs draivs.


Esot uz iekšēja viļņa un plūsmā ir viegli izdarīt izvēles par notikumiem, kas ietekmē dzīvi. Protams, šobrīd ar pandēmijas apstākļiem, mūsu brīvība ir ierobežotāka kā bija, taču kopumā paveroties, tendences atkārtojās arī tagad.


Apzinoties, ka pastāv daudz un dažādu izpratnes līmeņu par izvēlēm un „brīvo gribu” plašajā dzīves telpā, aicinu uz šo jautājumu paskatīties vienkāršoti, praktiski un racionāli.


Izvēlei ir 2 izpausmes līmeņi: iekšējā - kā gribasspēks un ārējā – kā lēmuma pieņemšana.

Caur gribasspēku - pie lēmuma. Gribasspēka psiholoģiskie aspekti veidojas jau bērnībā un turpina ietekmēties vidē, kurā atrodaties.


PIEMĒRAM:

  • Vai Tu pieņem vecāku (līdzcilvēku) izvēli, vai pats izvēlējies? Sākot jau ar apģērbu no skapja… Beidzot ar augstskolas izvēli u.tml.

  • Vai sekoji skolotāja (autoritātes) ieteikumam vai pats izvēlējies? Sekot kādam viedoklim, pretēji savai iekšējai sajūtai, noliekot savas domas otrā plānā…

  • Vai draugi (dzīvesbiedrs) ieteica, vai pats izvēlos rīkoties pēc sava gribas? U.tml.


>>>Jautājums: cik bija iespēja izvēlēties? Vai šāda iespēja pastāvēja? Vai tika radīta telpa iespējai gribēt izvēlēties? Tieši te gribasspēka muskulis tika trenēts.


KĀ IR ŠOBRĪD?

Tātad, gribasspēks ir ciešā saistībā ar spēju izdarīt izvēles. Paši savas izvēles. Enerģijas līmenis vairojas, kad paši izvēlamies, iegūstot draivu un brīvības sajūtu. Samazinās, kad dzīvojam pēc citu izvēlēm, pieņemot tās kā savējās – apzināti vai neapzināti.


UZDEVUMS.


Pavērojat tendences, kur jūs ikdienā pats izvēlaties un kur jūsu vietā? Kaut vai sadzīviskos jautājumos…


Piemēram:

  • Par uzturu: pieņemat pusdienu piedāvājumu kafejnīcā vai izvēlaties no plašās ēdienkartes, ko vēlaties. Plānojot vakariņas ar sev vēlamo uzturu vai ēdat kas ir (pie iespējas izvēlēties).

  • Par atpūtu: plānojat atpūtu balstoties uz savām izvēlēm vai sekojat cita izvēlei? Un citām tēmām.

  • Par profesionālo karjeru: sava amata kompetences ietvaros.


Pievērsiet uzmanību savam gandarījumam un pašsajūtai - kad pats pieņemat lēmumu par izvēli, kad izvēle ir pēc citu ieteikuma… Tajā ir atšķirība.

Pierakstot atbildes, jūs varat ieraudzīt, kāda ir proporcija: paša pieņemtajiem lēmumiem dzīvē pret citu pieņemtajiem lēmumiem par jums dzīvē?


*****

Lai spēcīgāka būtu jūsu integrācija un apzināšanas, aicinu sev ieviest dienasgrāmatu pašrefleksijai, lai piefiksētu atziņas un redzētu savu pilnveides ceļu.


Dalies ar uzdevumu – aicinot domubiedrus pievienoties!


Ir jautājumi vai ir vēlme pārrunāt detalizētāk piedzīvoto sevī, piesakies sarunai šeit.


Kopā katrā solī!

Rudīte

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page